Barn

När många utav oss valde att ta steget till att bli föräldrar tror jag inte att vi insåg vilket enormt ansvar det innebar och hur mycket vi måste lära oss om oss själva för att kunna ge den bästa starten i livet till våra barn. Under denna sida kommer jag publicera det jag lär mig under livet och kanske kan hjälpa andra som har funderingar om ditt barns beteende, allergier, sjukdomar, utbrott m.m. Vi är så många men håller den mesta informationen för oss själva. Tillsammans blir vi alla starkare.


Skilj på handling och person

När våra barn växer och blir större är det naturlig att de testar sig fram. De har fortfarande mängder av känslor de ännu inte kännt på och naturligt är att när det kommer massor av känslor samtidigt så kommer barnet inte att kunna hantera dessa på ett helt korrekt sätt. Panik, ilska, besvikelse, sorg och iver är några sidor de kommer att få kämpa med. Då är det viktigt att vi som vuxna finns där vid deras sida. Tack kära Annmari som jobbar som barnpsykolog som hjälpt mig vid många förtvivlade situationer.
Som vuxen måste vi kunna vara ett stabilt fundament och visa vad som är rätt och fel. Vad som är otroligt viktigt är dock att vi tydligt markerar om barnen gjort något fel. Här måste vi dock vara noga i vårt ordval och säga att "det du gjorde" var hemskt fel men jag älskar dig lika mycket som person. Det är OK att göra fel men vi lär oss av detta och det viktigaste är att handlingen inte upprepas. Genom att säga att handlingen är fel och inte barnet som person så känner sig barnet tryggt med kärleken från föräldern och ändrar bara beteendet. Att säga att "du gör fel eller ännu värre du är ju inte riktigt frisk eller klok någonstans" gör att barnet känner osäkerhet och saknar tryggheten i vardagskärleken.

När barnet skadar sig själv

När barn är små och inte kan uttrycka känslor så är det lätt att det istället skadar sig själv. Ett utav våra barn började redan vid 1 års ålder att dunka huvudet i väggen när hon blev rasande. Det är lätt att bli helt ställd och arg på barnet men detta är ett tecken på en storm av känslor som de helt enkelt inte klarar av att hantera. Här fick jag lära mig att bara hålla om barnet så det inte kan skada säga och säga med lugn röst " det är helt OK att vara arg, det är faktiskt bra" "Mamma kramar dig tills det har gått över och jag älskar dig lika mycket fastän du är arg". Att få utlopp för känslor är sunt, barnet måste bara lära sig att kontrollera det så att det inte skadar sig själv eller någon annan. Det är OK att vara arg, ledsen, besviken. Förneka inte barnet dessa känslor utan bekräfta dem.
Många tonårs tjejer framförallt kommer i situationer där de vill säga nej men vågar inte för att inte fortsättningsvis vara omtyckta. Detta är ett resultat av att de inte har fått visa känslor öppet utan att ha fått känslan av att de inte är lika omtyckta då. Kom ihåg. Visa kärlek och bekräfta känslan och kom inte alltid med lösningar. Låt barnet få agera ut känslan och prata i lugn och ro efteråt varför barnet tror att de reagerade så om det har blivit lite äldre.